top of page

Importanta aplicarii tratamentelor de iarna - primavara in plantatiile pomicole pentru combaterea bolilor si daunatorilor

Actualizată în: 24 ian.



Livada in luna ianuarie

Tratamentele aplicate în această perioadă de către pomicultori sunt obligatorii pentru lupta împotriva dăunătorilor și bolilor ce se pot instala în livadă sau în grădină în noul sezon. Un rol important îl au și biostimulatorii ce permit plantelor să se dezvolte excelent, stimulându-le să depășească perioadele stresante și să producă roade mai bogate.

Tactici comune de combatere a dăunătorilor de la începutul sezonului, care pot fi efectuate inca din aceasta perioada daca vremea ne permite, includ igienizarea livezii și aplicarea de produse de protectia plantelor, cum ar fi: ulei horticol, fungicide si insecticide.


Igienizare - Problemele pomilor fructiferi cu patogenii (bolile) care iernează adesea pe fructe uscate care au căzut pe pământ toamna trecută și au rămas acolo sub copac în timpul iernii. Acest lucru se întâmplă și cu frunzele pomilor infectați cu boli fungice deoareced sporii iernează pe frunze și sunt prezenți pentru a reinfecta copacul în primăvara următoare, când apar noile frunzeze. Din acest motiv, igienizarea sub și în jurul pomiilor fructiferi este foarte importantă. Colectați și aruncați sau ardeți toate resturile din copac, inclusiv frunzele și fructele, înainte de pornirea in vegetatie a pomilor.


Tratamentele cu fungicide - Aplicarea fungicidului de cupru este o modalitate eficientă de a controla sporii ce au ramas peste iarnă sub scoarta pomilor sau sub frunzele uscate cat si pe ramuri. Zeama bordeleza are avantajul că aderă mai bine pe pomi fiind de contact.

Aplicarea uleiului horticol impreuna cu insecticid – se aplica la cateva zile dupa aplicarea fungicidului cupric.  Acest tratament este obligatoriu pentru a elimina dăunătorii care iernează sub și pe scoarta pomilor cat si pe trunchiuri sau ramuri. Temperaturile trebuie să fie peste 5° C si  să nu plouă și să nu bată vântul foarte puternic atunci când se aplică uleiul sau orice tratament in perioada aceasta. Dăunătorii vizati sunt: afidele, păianjenii, paduchele lanos  sau alte ouă de insect care hibernează. Uleiurile horticole ucid prin sufocarea insectelor și acarienilor. Sunt cele mai eficiente dacă sunt aplicate la in perioada urmatoare cand vremea ne permite.


Biostimulatorii sunt concepuți special pentru a răspunde nevoilor fiziologice ale plantelor, menținându-le pe acestea sănătoase. Rolul acestor biostimulatori este divers: stimulează fiziologia plantelor; stabilește producții performante; salvează plantele întârziate; pot fi utilizați în perioada februarie-noiembrie.


Noi va recomandam biostimulatorul EcoHumusStrong 200 ml la 10l apa. Este un produs 100% natural aprobat de catre EcoCert pentru utilizarea in Agricultura Ecologica. Biostimulatorul se poate aplica atat la baza tulpinii cat si foliar (în momentul în care avem primele frunze)

Cat despre produsele de protectia plantelor, vă recomandam utilizarea urmatoarelor produse pentru combaterea bolilor si daunatorilor :

-        Zeama bodeleza tip MIF 20 gr/ 10L apa si se repeta la 14 zile;

-        Pachetul Mospilan Oil pentr 10 L apa ce comtine ulei horticol si insecticid, se repeta la 14 zile

-        Ovipron Top care este un ulei horticol recomandat atat pentru livezile conventionale cat si cele ecologice, 150 – 250 ml/10 L apa.

-        EcoNeem este un ulei de neem 100% natural. Se poate aplica atat in livezile conventionale cat si cele ecologice, 50 ml/10 l apa calda (apa trebuie sa aiba peste 20 grade Celsius la care se adauga 1 lingura de detergent lichid pentru a ajuta la omogenizarea uleiului)

-        Mospilan 3gr / 10l apa.


Se repeta la 2 saptamani, recomandam 4 tratamente (repetitii)

Recomandari tratamente

 

Aveti grija de livada dumneavoastra! Tratati inteligent!

 

Mai multe sfaturi cat si produsele le gasiti la www.agrohorticola.ro

 

Comments


bottom of page