top of page

Beneficiile gunoiului de pasare si cum sa punem la treaba gainile toamna si primavera

Cu totii cunoastem faptul ca gunoiul de pasare este bogat in elemente nutritive, nu toata lumea stie si cum sa-l aplice corect.


Toamna dupa desfintarea culturii de tomate, castraveti sau fiecare ce cultiva, este recomandat sa semanam mazare pentru a aduce un aport de azot asupra solului. Mazarea fiind fixatoare de azot este un bun inlocuitor al ingrasamintelor sintetice. Introducerea leguminoaselor în sistemele de cultură reduce volumul de emisii dăunătoare rezultate din ciclul azotului agricol, în special cele de protoxid de azot (N2O) – un puternic gaz cu efect de seră. Pe langa acest fapt, dupa ce germineaza mazarea la scurt timp, pentru cei ce cresc gaini, le pot elibera in solar sau sera acestea urmand sa se hraneasca cu mazarea si cu daunatorii care isi fac aparitia prin solar. Dupa ce  acestea se hranesc cu mazarea si ulterior ne vor oferii cel mai bun ingrasamant pentru urmatorul sezon, respectiv gunoiul de pasare sau gainatul.


In mod normal nu se recomanda sa folosim gunoi proaspat la cultura de sezon deoarece acesta este foarte acid. Dar avand in vedere faptul ca aceste gaini nu vor sta foarte mult timp libere in solar, gunoiul de pasare fiind putin, are timp sa se descompuna suficient plus ca inainte de plantarea rasadurilor, terenul urmeaza sa fie lucrat, iar gunoiul de deasupra urmeaza sa fie incorporat in sol, plus ca nu este o cantitate atat de mare. Dar cantitatea respectiva este foarte importanta si benefica atat pentru structura solului cat si pentru cultura ce urmeaza sa fie infiintata in primavera.


Gunoiul de pasare este de 4 ori mai bogat fata de gunoiul de grajd, dar si mai acid, de aceea trebuie sa avem mare grija atunci cand il utilizam direct la fertilzarea culturii de sera sau camp.

In cazul in care nu lasati gainile libere iarna in solar sau sera, si folositi separate gunoiul de pasare, este recomandat ca acesta sa fie uscat, sau sa fie compostat de cel putin 6 luni. Pentru a fi folosit ca fertilizant direct la radacina plantelor acesta se dilueaza 1 kg de gunoi de pasare bine compostat la 10 litri de apa si se adiministreaza cate 200-300 ml la fiecare planta in parte. Gunoiul de pasare este bogat in azot, fosfor si potasiu si datorita faptului ca este foarte acid se recomanda a se administra radicular ca fertilizant lichid numai atunci cand plantele sunt sufficient de mari si au sistemul radicular foarte bine dezvoltat.

83 afișări0 comentarii

Comments


bottom of page